Ram Nedir? Neden Önemlidir? - Oppo Forum
e
sv

Ram Nedir? Neden Önemlidir?

476 okunma — 02 Şubat 2022 16:31
Ram Nedir? Neden Önemlidir?

Ram Miktarı Önemli Mi? Bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda, oyun cihazlarında ve daha birçok cihazda RAM ismini sıklıkla duymuşsunuzdur. Bu yazıda RAM’in ne olduğunu ve ne anlama geldiğinden bahsediyoruz.

Ram Nedir?

Ram Nedir?

Ram Nedir?

RAM, ingilizcede “Read Access Memory” tanımının baş harflerinin kısaltmasıdır. Türkçe’de “Rastgele Erişilebilir Bellek” anlamına gelir.

RAM, kısa süreli bellektir. Programlarımızın, dosyalarımızın, oyunlarımızın ve daha birçok uygulamamızın hiç biri, RAM olmadan çalışmaz. RAM, cihazlarımızın birkaç saniye içerisinde erişmesi gereken süper hızlı, geçici bir depolama alanıdır.

İlginizi Çekebilir: Bilgisayarda Alan Açma Nasıl Yapılır?

Ram Neden Önemlidir?

İster masaüstü bir bilgisayar olsun, ister dizüstü bilgisayar, ister akıllı telefon, akıllı TV, ya da oyun konsolu… Tüm bu cihazlarda verilerin uzun süreli depolandığı depolama birimleri bulunur. Fakat bu cihazların, bazı bilgilerin geçici olarak depolanacağı bir belleğe ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı yerine getiren donanım birimi de RAM’dir.

RAM için gerçek hayattan bir örnek vermemiz gerekirse, “RAM bir karalama defteridir” diyebiliriz. Çalışma yaparken karalama defterimize küçük notlar alırız, çizimler yaparız ve işimiz bittiğinde o karalama defterinin yaprağını kopartır atarız. İşte RAM de bu prensiple çalışan bir donanım birimidir.

RAM, sabit disklerden çok daha hızlıdır. RAM, bu süper hızı nedeniyle bilgileri işlemek için kullanılır. Cihazınızda bir işlem yapmak istediğinizde, işletim sistemi o işlemi yapmak için gerekli olan verileri sabit diskten alıp RAM içerisine yükler. Anlık tüm işlemler RAM’de gerçekleştirildikten sonra, kalıcı olması istenen veriler varsa, tekrar sabit diske geri dönderilir. Dilerseniz bunu bir örnekle açıklayalım:

İlginizi Çekebilir!  Payfix Cüzdan Numarası Nerede Yazar?

Örneğin bilgisayarınızda Word uygulamasıyla yazı yazdığınızı farzedelim. Word uygulamasını açtığınızda, yaptığınız tüm işlemler RAM üzerinde gerçekleşir. RAM hızlı olduğu için anlık her şeyi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yaptığınız değişiklikleri kaydetmek istediğinizde, tüm veriler sabit diske aktarılır ve işleminiz kaydedilir. Fakat kaydetmezseniz ve o anda bilgisayarınız kapanırsa, o ana kadar yaptığınız tüm işlemler kaydedilmediği için kaybolur. Yani kısacası, bu bilgiler RAM içerisinde olduğu için ve güç kesildiği için, RAM içerisindeki bilgiler silinir.

İlginizi Çekebilir: Bilgisayardan Gelen Bip Sesi ve Çözümü

RAM Miktarı Önemli midir?

Ram Miktarı Önemli Mi?

Ram Miktarı Önemli Mi?

Bir işlem aygıtında RAM ne kadar fazlaysa, o aygıt o kadar hızlı çalışır. Her açık uygulama, RAM’i kullanır (internet tarayıcılarındaki her bir sekme bile RAM kullanır). RAM içerisindeki alan tükendiğinde, cihaz geçici depolama birimi olarak sabit diski kullanmaya çalışır ve bu da cihazı yavaşlatır.

Eskiden bilgisayarlarda 8 Mb, 32 Mb kapasiteli RAM’ler kullanılıyordu. Günümüzdeki bilgisayarlarda çok daha yüksek miktarlarda RAM bulunuyor (8 Gb, 16Gb). Şimdilerde standart bir internet tarayıcısı bile tek başına RAM’de 2 Gb’lık bir alanı kullanabiliyor.

İlginizi Çekebilir!  instagram hikaye kutucukları büyüdü nasıl düzeltilir?

Kısa Süreli Bellek ne anlama gelir?

RAM içerisinde depolanan bilgiler, güç kapandığında kaybolan bilgilerdir. Yani cihazınızı kapattığınız anda RAM içerisindeki bilgiler silinir. Bu yüzden kısa süreli bellek denmektedir.

Bilgisayar almak istiyorum, RAM kapasitesi ne kadar olmalı?

Ram Nedir? Neden Önemlidir?

Ram Nedir? Neden Önemlidir?

Yalnızca internette gezinti yapıyorsanız, Office programları kullanıyorsanız, video izliyor ve küçük uygulamalar kullanıyorsanız, 4 GB kapasiteli bir RAM işinizi görebilir.

Orta kapasiteli oyunlar oynuyorsanız, basit fotoğraf düzenleme vb. gibi programları kullanıyorsanız 8 GB kapasiteli bir RAM işinizi görebilir.

Video düzenleme ve render gerektiren proje programları kullanıyorsanız, online büyük kapasiteli oyunlar oynuyorsanız, 16 GB ve üzeri kapasiteli RAM’lere ihtiyacınız olacaktır.

Oppo Facebook Grubumuza katılmak için tıklayın =>> https://www.facebook.com/groups/oppotr

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli